Kezdőlap | Belépés | Fórum | Berendezések | Ismeretek | Jogszabály | Hirdetőfal | Kapcsolat |





Megvásárolható pálinkafőző:
      - klikkeljen a képre! - réz pálinkafőző

Legjobb dolog az egészség


Témaindító : Admin
2013-11-28 17:34:09 | válasz
Téma megnevezése: A cefre készítésének ismeretei, lépések, fogások, követelmények, tippek, tanácsok

A jó pálinka a jó cefrével kezdődik. A jó cefre készítése a siker kiinduló pontja, sokkal fontosabb, mint azt sokan gondolnák. remélem a hozzászólásokból hamarosan ki fog derülni, milyen fontos a cefre minősége és a hasznos bejegyzések nyomán sokaknak lesz nagyobb sikerük és jobb minőségű pálinkájuk. Lehet kérdezni, s szabad a váalszadás, indulhat az építő diskurzus!




hozzászólás írása


tibor
2014-01-09 19:03:47 | válasz | #208
minden bizonnyal jobb izű pálinka lessz belőlle ha kimagozod.én sajnos sok szilva pálinkát kóstoltam olyat min érezni lehetett a
mag kesernyés izét
válasz 'Stoppa' hozzászólására (#82)
attila
2013-11-14 19:10:00 | válasz | #110
S.O.S. Valaki kérem segítsen!!!!

kriszta
2013-11-14 11:30:07 | válasz | #109
Sziasztok! Több helyen olvastam már olyan kérdéseket, hogy ki kell e magozni a gyümölcsöket, pl. cseresznyét, meggyet, barackot
pálinkafőzéskor. Igen, ki kell magozni. Ebből a cikkből azt is megtudhatjátok, hogy miért.
http://laboratorium.hu/palinkavedjegy-egy-rendszer-a-minosegert/magozzunk-rendesen-ha-jo-palinkat-szeretnenk/
Ha a metanoltartalommal lenne gondotok, itt olvashattok néhány tanácsot, hogy hogyan lehet csökkenteni a pálinkák
metanoltartalmát:
http://laboratorium.hu/palinkavedjegy-egy-rendszer-a-minosegert/hogyan-csokkentsuk-a-palinkak-metanoltartalmat/ Fontos erre 
odafigyelni, mert a pálinka metanoltartalma az egészségre is ártalmas lehet.

attila
2013-11-12 20:58:01 | válasz | #108
Sziasztok! Nem tudom mit tegyek körte cefrém van amibe 60-70 kg körte van húsdarálóval le lett darálva! 200L hórdóban tárolva
negyed részéig lett a darált körtével 70L vízet tettem hozzá meg 20 kg cukrot olvasztottam fel 30L vízben és a 200L hordom 3/4
ig van anyaggal Élesztő nélkül!! kezdettől fogva nagyon lassan forr elmult 3 hét és még mindig forr állandó 15-16 fokos
helységben van! Most csinálom előszőr! sokan mondják hogy sok a víz!! Mit tegyek?? Várjam meg a forrás végét?? Valaki tudna
mondani valamit??

anita
2013-10-29 19:29:21 | válasz | #107
Kedves Galasz!

Köszönöm szépen az értékes tanácsaidat, így készítettem el a cefrét cseresznyéből és sárga húsú őszibarackból. A cseresznyét
végül is nekifogtam kimagvalni, de nem volt kellő türelmem hozzá (igazából erre sajnáltam a ráfordított időt).  Mindkettőnek
nagyon jó illata volt, a főzését sajnos még csak most végzik. Ha kiderül az eredmény írok. Üdv, Anita (doboanita@mailbox.hu)

válasz 'galasz' hozzászólására (#95)
anonim
2013-10-17 20:40:54 | válasz | #106

         
válasz 'anonim' hozzászólására (#103)
anonim
2013-09-20 09:24:20 | válasz | #105

         
válasz 'anonim' hozzászólására (#103)
anonim
2013-09-13 20:05:33 | válasz | #104

         
válasz 'petya' hozzászólására (#83)
anonim
2013-09-12 21:13:44 | válasz | #103
Üdvözletem az a kérdésem hogy az őszibarack cefre savazásához megfelelő e az egyszerű citrom sav, és ha igen akkor egy hektó
cefréhez mennyi citrom sav kell  Köszönettel   Lajos

válasz 'feri' hozzászólására (#97)
anonim
2013-09-10 16:07:09 | válasz | #102

         
válasz 'picike52' hozzászólására (#86)
doki
2013-08-30 14:35:05 | válasz | #101
@rialika
Szokták javasolni bodza virágát beletenni a cefrébe. Persze ilyenkor előre kell gondolkodni, és a virágzáskor lefagyasztani
keveset. Illatban rengeteget tud javítani. Csak egy ötlet a 2014-es bodzádhoz!

válasz 'rlalika' hozzászólására (#71)
ropi
2013-08-29 07:04:01 | válasz | #100
Sziasztok: Ugye folyamatosan ért a nyári alma, de körtét is szerettem volna főzetni. Külön-külön  nem lett volna meg a
mennyiség, ezért úgymond bevárom a körtét amíg beérik.
Az almákat már hermetikusan lezártam, de kérdésem lenne, hogy kb egy hónapot kíbír-e, amíg a körtével együtt mehet a főzdébe.

anonim
2013-08-29 07:01:36 | válasz | #99

         
sárgadinnye pálinka
2013-08-23 09:28:50 | válasz | #98
Sárgadinnye cefre meg gélesedett szeretnék tanácsot kérni hogy ilyenkor mi a teendő.
Mit kell tenni hozzá,ledaráltam cukrot és vizet tettem hozzá.
                                                   
Üdvözlettel Wallner Éva   válasz wallner.eva@citromail.hu

feri
2013-08-17 14:50:26 | válasz | #97
Nekiálltam összeszedni a tüskés körtét hordóba ledaráltam! a kérdésem az lenne, hogy a pektinbontó enzimet ha kell akkor mikor
kell hozzáadni a cefréhez és hogyan? előre is köszönöm a válaszokat!

galasz
2013-08-16 17:15:24 | válasz | #96
Lehet, hogy már nem aktuális a kérdés, de azért leírom, hátha más is szembekerül hasonló problémával. Erjedéskor és főzéskor a
cefre erős habzását vízbázisú szilikon habzásgátlóval lehet visszaszorítani. Ez a módszer egyébként a gazdaságosság irányába is
hat, amennyiben az üstöt egy-egy alkalommal nagyobb mennyiségű cefrével lehet feltölteni. Nekem a Foamsol vált be, de biztosan
léteznek más gyártmányok is.

válasz 'gyarmatigyuri@freemail.hu' hozzászólására (#90)
galasz
2013-08-16 16:42:00 | válasz | #95
Kedves Anita! A gyümölcs összezúzása nélkülözhetetlen eleme a cefrekészítésnek. Ha ezt elmulasztja, az erjedés tökéletlen lesz,
és a végén csak nagyon minimális mennyiségű, gyenge minőségű párlat nyerhető a cefréből. Én az Ön helyében - az erjedés
állapotától függően - átmosnám a gyümölcsöt, majd alaposan összezúzva tenném vissza az ugyancsak kimosott hordóba. Elvileg
cukrot nem szabad hozzáadni, de a cseresznye cukortartalma alacsony, ezért egy kicsit mégis meg szokták cukrozni (50 l-hez
mondjuk 1 kg). Mindenképpen tennék bele gazdaboltban vásárolható fajélesztőt (borélesztőt) az előírt adagban és módon, tennék
bele kb. 5 csepp pektinbontót (gazdabolt) ugyancsak előírás szerint, aztán némi élesztő tápsót (gazdabolt). Ezek mind
engedélyezett adalékok a cefrézéshez, a funkciójuk pedig, hogy minél tökéletesebbé tegyék az erjedést, és a gyümölcsből a lehető
legjobb hatásfokkal legyen kinyerhető a párlat (mennyiség, minőség). Az illat- és ízanyagok is gazdagabban jelentkeznek ezeknek
a segédanyagoknak a használatával. Végül az erőteljes habzás (kifutás) megakadályozására tennék bele egy kevés vízbázisú
szilikon habzásgátlót, amelyet elvileg ugyancsak gazdaboltokban lehet kapni, de - tapasztalatom szerint - a legtöbb helyen még
csak nem is hallottak róla. Mindezek után jól elkeverném az anyagot, aztán alaposan lefedném, Utána naponta keverném, legalábbis
annyira, hogy a felszínre kerülő szárazanyag réteg visszakerüljön az alatta húzódó folyadékrétegbe. Aztán amikor az erjedés
10-14 nap múlva befejeződött, törekednék minél hamarabb kifőzni vagy kifőzetni, hogy minél kevesebb értékes anyag párologjon el
belőle. A kész pálinkát eltenném vagy 3 hónapra érni (sötét helyen, levegő hozzáférésével), majd elővenném, és aztán csak szépen
lassan kóstolgatnám, napról-napra, amíg csak tart...

válasz 'anita' hozzászólására (#92)
anonim
2013-08-11 16:34:20 | válasz | #94

         
válasz 'anita' hozzászólására (#92)
anonim
2013-07-27 16:33:54 | válasz | #93

         
válasz 'rlalika' hozzászólására (#72)
anita
2013-07-24 14:06:29 | válasz | #92
Sziasztok!

Én cseresznyéből készítettem 50 l cefrét(?) magozatlanul. Sőt, össze sem daraboltam a gyümölcsöt. Lényegében csak
összegyűjtöttem, és lefedtem. Érdemes még most összedarabolnom az erjedt gyümölcsöket? Válaszotok, véleményetek előre is köszi.

anonim
2013-07-22 10:55:11 | válasz | #91

         
válasz 'lászló42@citromail.hu' hozzászólására (#89)
gyarmatigyuri@freemail.hu
2013-07-21 08:51:41 | válasz | #90
Sziasztok!
Szeretném ha valaki segítene.Én apró sárga színű ringlóból készítettem cefrét,
nagyon jól sikerült, de lefőzésnél hiába keverem ki előtte, úgy habzik mint a 
szappan és mindig kifut.Ha van erre valami megoldás kérem valaki segítsen.

lászló42@citromail.hu
2013-07-20 16:46:51 | válasz | #89
Kérdésem az alábbi.20 cukorfokos volt a cefrém.A cukorfok  négy hét után 0,de az alkohol fok is 0.Sárga barack cefre.Mit
rontottam el?Házi sütö és borélesztöt is adtam hozzá,savaztam kénnes saval ph3-ra. Melegitettem egy kicsit fort,de nem
jó.Borfokoloval mérem az alkohol tartalmát a cefrének 0.Kérem válaszolja meg mit kell tennem,hogy alapanyag legyen?Köszönöm
válaszát.Ha lehet email cimemre kérem a választ.

anonim
2013-07-20 16:33:28 | válasz | #88

         
válasz 'ferenc 84' hozzászólására (#52)
ildikó
2013-07-19 14:00:49 | válasz | #87
Én életemben először készítettem cseresznyéből cefrét az idén és bizony kimagoztam kb.: 98%-ig. A szomszédomnak van egy \"turmix
feje\" amit pisztolyfúróba lehet befogatni. A cseresznyét egy vödörbe beleöntöttem a turmix fejjel leturmixoltam és egy műanyag
paradicsomos ládát rátéve a cefrés hordóra a láda alján lévő nyílásokon keresztül átmasszíroztam a ledarált gyümölcsöt. A láda
alján a nyílások pontosan akkorák, hogy a cseresznye magja tökéletesen fennmaradt, a hús pedig átjutott rajta. Majdhogynem
tökéletesen tiszta magok maradtak vissza a művelet után. 200 liternyi cseresznyét magoztam így ki egy délután alatt. kb. 4-5 óra
volt a munka vele. Előtte próbáltam, szőlő darálóval de összetörte a magokat a keverőszár alkalmazása esetén pedig repültek a
cseresznyék de nem roncsolódtak össze. 

picike52
2013-07-15 19:43:42 | válasz | #86
Nekem százhúsz liter csresznye cefrém van és nagyon egyszerü kimagozni

válasz 'ata' hozzászólására (#84)
melinda35
2013-07-14 10:22:58 | válasz | #85
Sziasztok. Egy ki segítséget szeretnék. Most főznénk először pálinkát és szeretném megkérdezni, hogy milyen gyümölcsöket lehet
egybeszedni a cefrébe. Köszi a segítséget. 

ata
2013-07-07 18:31:49 | válasz | #84
Megnézném én azt a sok mag nélküli cefrét.Már mint,hogy előtte kimagozzák.)))Ha valaki meg akar cáfolni mutasson mondjuk egy
cseresznye magozót.Én másodmagammal egyszer kimagoztam kb. 50 liter cseresznyét majd befontam a hajam.

petya
2013-06-25 17:47:09 | válasz | #83
Sziasztok ! Szilvából készítenék cefrét, szinte mindenhol azt olvasom, hogy muszáj
kimagozni. Viszont a falubeli öregek -mosolyogva- azt mondják, egy frászt!
Daráld meg úgy hogy a mag ne törjön,miután az erjedés megvolt, öntsd le a cefrét 
az edény aljára leült magokról, és viheted főzetni. Szerintetek jó lehet ez a módszer?  Nem szivesen tökölnék a magozással, ha
csak nem elengedhetetlen.

Stoppa
2013-06-22 15:43:40 | válasz | #82
30 kiló meggy lett

válasz 'Stoppa' hozzászólására (#81)


A pálinka-főzés fórumában összesen: 4 témakör és 135 hozzászólás található - válasszon az alábbi felsorolásból:

Beszélgessünk a pálinkáról(6) 2014-03-07 08:14:05
A cefre készítésének ismeretei, lépések, fogások, követelmények, tippek, tanácsok(102) 2014-01-16 17:54:14
A pálinkafőzés berendezései, a főzés gépészeti és technológiai ismeretei(19) 2013-07-23 20:25:35
Megvétózhatja az EU a szabad pálinkafőzést? Van róla véleményünk!(8) 2011-01-04 19:02:10